Ordlista

Här kommer förklaringar på ord och fackuttryck som vi använder om våra fönster och fönsterlösningar. Är det något annat som du undrar över, så är du välkommen att kontakta oss!

Bröstning: Platta i botten av dörr eller fönster i samma material som karmprofilerna (PVC, trä eller trä-aluminium beroende på produkt). Kan fås i önskad höjd men livas ofta med intilliggande fönster.

DK 1-luft: Öpningsbart, inåtgående PVC-fönster med sido och bottenhängning. läs mer här.

DK 2-luft: Öpningsbart, inåtgående PVC-fönster med sido och bottenhängning. Två öppningsbara delar i samma karm läs mer här.

DK 3-luft: Öpningsbart, inåtgående PVC-fönster med sido och bottenhängning. Två öppningsbara delar i samma karm läs mer här.

Energifönster: Generell term för fönster med goda termiska egenskaper, U-värdet. Ju bättre U-värde, desto bättre energibesparing, läs mer här.

Fast 1-luft: Fast fönster utan glasdelande post, läs mer här.

Fast 2-luft: Fast fönster med en glasdelande post, läs mer här.

Fast 3-luft: Fast fönster med två glasdelande poster, läs mer här.

KBE 88+ 6-kammarsystem: Vårt superenergi-profilsystem. Samma miljövänliga kvaliteter som KÖMMERLING, men med 6 luftkammare och en förstärkt konstruktion som möjliggör större enheter än 5-kammarsystemet.

Kipp-fönster: Fönster med enbart bottenhängning, läs mer här

KÖMMERLING– 5-kammarsystem: Vårt vanligaste profilsystem för PVC fönster med blyfria & miljövänliga karmar. Fem luftkammare mellan ut- och insidan av fönstret borgar för en god värmeisolering. Profilerna är ytbehandlade för ökad reptålighet. Läs mer här.

Måttbeställda fönster: De flesta fönsterleverantörerna idag har standardmått på sina fönster, vilket inte är speciellt felxibelt. Vi levererar endast måttbeställda fönster, dvs kunden bestämmer på millimeternivå bredd och höjd. Läs mer här.

PVCfönster alt. Plastfönster: Fönster med karmar och bågar av plast. Den värmeisolerande förmågan i ett PVC fönster kommer från mängden luftkammare det finns i profilen mellan in- och utsidan. Så nära ett underhållsfritt fönster vi kan komma idag. läs mer här.

SIEGENIA TITAN: Beslagsystem för fönster och balkongdörrar med ökad inbrottssäkerhet. Läs mer här.

U-värde: Det värde som anger värmeisoleringen i en produkt/kvm yta. Ju lägre värde, desto bättre. Enligt europeisk standard anges U-värdet på våra fönster för ett DK-fönster med storlek 1230x1480mm.

Varm kant: Distanslist i plast mellan glasen i en glaskassett, med extra god isoleringsförmåga.