Återbruka fönster

Återbruka begagnade fönster

Vad hade du tänkt göra med dina skraltiga, gamla trotjänare efter att du bytt ut dem? Det finns bra mycket miljövänligare sätt att skiljas från dem än att slänga fönstren på närmsta soptipp. En driftig fönsterbytare kan till och med tjäna en hacka genom att sälja dem vidare. Varför inte återbruka dem i ett fritidshus eller annan byggnad där energikraven är lägre?

Nedan listar vi olika möjligheter du har för att göra dig av med dina gamla, begagnade fönster på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Kanske du har något annat förslag eller idé som inte vi tänkt på när det kommer till att byta fönster på ett miljövänligt sätt. Kontakta oss gärna och tipsa om det, så fyller vi på listan.

Återbruk – ge dina gamla fönster nytt liv

Dina gamla fönster dög inte i ditt hus, men de kanske är fullt tillräckliga i en byggnad med lägre krav på isolering. Lite skrapning, målning och kittning så kanske de är perfekta för ditt eller grannens fritidshus. Det finns ett antal bra alternativ att tänka på inför ditt fönsterbyte.

En förutsättning för detta är att du tar ut de gamla fönstren utan att skada karmarna. Om du väljer att skänka fönstren till ett återbruk råder vi dig att först höra med dem om inte de vill assistera vid rivningen, flera av återbruken gör det utan extra kostnad.

Renovera och återanvänd fönstren

Här hittar du lite matnyttiga tips på vad du kan tänka på inför renoveringen av dina gamla fönster: Gård och Torp.

Skänk bort fönstren

Säkerligen finns det en bytes/bortskänkes-grupp för din kommun på Facebook. Hör där om någon är intresserad av dina gamla fönster, kanske de vill hjälpa till med rivningen.

Sälj fönstren

Det finns många som är intresserade av att köpa begagnade fönster. Du kan försöka sälja dina gamla fönster, exempelvis på Blocket eller Shpock. Det finns även en dedikerad fönsterförsäljningssajt som heter byggigen.se. På byggigen läser du dig själv enkelt till hur du annonserar ut dina fönster gratis.

Lämna in fönstren på ett återbruk

Runt om i vårt avlånga land finns det en massa företag och entusiaster som tar emot gamla fönster, en del kommer även ut och demonterar och forslar bort fönstren som tack för att de får ta dem. Mer om det nedan.

lusthus med aterbrukade fonster

Lokala initiativ för återbruk och återvinning

Här följer en lista över återbruk och återvinningsinitiativ runt om i landet. Notera att detta enbart är en lista med kontaktuppgifter till unika företag och administrationer, med olika tillvägagångssätt och villkor. Vi ber dig sköta all kommunikation kring återvinningen direkt med respektive aktör.

För tillfället presenteras återbruken baserade på ort, i bokstavsordning, men en finare kartfunktion kommer inom kort. Om du bor i ett upptagningsområde som inte täcks in av listan nedan är det bara att du meddelar oss, så letar vi upp närmsta återbruk/återvinning till dig och för in på listan.

Borås

Återbruket Borås. Tar emot eller hämtar om man inte har möjlighet att komma själv, sådant som de kan sälja i sin butik eller använda i snickeriet.

Eskilstuna

Retuna. Återbruksgalleria, tar emot alla typer av material. Om dina fönster inte duger för återbruk finns det en återvinningsstation nästgårds.

Gävle m. omnejd + Gästrikland

Gästrike återvinnare. Samtliga återvinningscentraler i Gästrikland samlade.

Göteborg

Kretsloppsparken Alelyckan. Säljer återbrukat material. Ta med fönstren till återvinningsstationen och så tas varje kund om individuellt. En bedömning görs om fönstren kan återbrukas eller måste återvinnas.

Hallsberg

Klassiskbyggnadsvård.se. Tar emot och även köper gamla fönster, dörrar och andra reservdelar till hus. Renoverar även fönster och andra byggnadsmaterial.

Jönköping

Aterbruka.se. Tar emot dörrar och fönster, kontakta dem för att göra en gemensam bedömning.

 

Fönster för återbruk

Kalmar

Återbruket i Kalmar. Kommunens sida för Kalmars återbruk.

Malmö – Skåne

Malmö återbyggdepå. Återbruk, tar emot och säljer vidare fönster och dörrar i befintligt skick. Upptagningsområde i hela Skåne. Har möjlighet att hämta upp på plats vid större objekt.

SYSAV. Har återvinningscentraler runt om i Skåne. Tar endast emot helt och återbrukbart material.

GENBYG.DK. Företag baserat i Köpenhamn som tar emot begagnat byggmaterial, inkl. fönster och dörrar från Skåne. Säljer också återbrukat byggmaterial med leverans över hela Sverige.

Motala, Linköping & Norrköping

Återvinningen. Tar emot gamla fönster och dörrar. All information och kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Stockholm – Mälardalen

Resin Wood. Specialiserade på antika fönster.

Stockholmvatten. Återvinningsstationer runt Stockholm. Enbart materialåtervinning när det kommer till fönster, inget återbruk gällande byggmaterial än.

Överjärva byggnadsvård. Tar emot fönster och dörrar, glasverandor från 30-tal och äldre. Man kan både lämna in eller få materialet upphämtat. Renoverar även gamla fönster och dörrar.

Fastighet med nya fönster i Östby

Sundsvall

Återbruket.com. Säljer dina gamla fönster åt dig mot provision. Mer info på hemsidan.

Umeå

Returbutiken. Tar emot fönster och dörrar samt bruksföremål, möbler och kläder. De måste vara i återbrukbart skick.

ReBuy Umeå. 1000kvm secondhand-butik. Fungerar som blocket fast i verkliga livet. Kunden bokar och prismärker och ReBuy säljer. Kunden hyr plats på butiken. Eko-Café finns också!

Uppsala

Uppsalavatten. Återvinningsstationer runt Uppsala. Återbruk i regionen sorterar själva ut återbrukbara fönster från stationerna.

Varberg

Nygårds Byggåtervinning. Tar emot återbrukbart byggmaterial. Kan åka ut till kunden och hjälpa till med demonteringen.

Västmanlands län, Heby och Enköping

Vafab miljö. Arbetar med hållbar avfallshantering.

Växjö

MKC-Service. Partners med aterbruka.se. Nås på telefon: 070-7943452

Macken. Tar både emot alternativt åker ut och hämtar gamla fönster.

Örebro

Kommunens återvinningscentraler. Information om de olika återvinningscentraler som finns i Örebro kommun.

Återbrukade kopplade fönster

Övriga miljövänliga initiativ

Här listar vi länkar till andra sidor och bloggar med klimatsmarta tips för fönsterbyten och byggande.

Klimatsmart – listar och skriver nyheter om “gröna” produkter och tjänster.